HEALTH AND CURE

2015, interieur ontwerp, Waterkade Coolhaven Rotterdam


'Wachten is een bijna onvermijdelijk deel van de zorg, en het is iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben. Veel mensen ervaren een wachtkamer als een onaangename plek. Dit ontwerp is dan ook ontstaan omdat ik denk dat er potentie ligt om deze plek te verbeteren.'

 'Om het onderwerp wat specifieker te maken heb ik gekozen om een ontwerp te maken voor een wachtkamer waar mensen wachten op de uitslag van een PET-CT scan. Dit is een behandeling van een paar uur. De PET-CT scan laat zien of er sprake is van tumoren. Als je op deze uitslag moet wachten, wat twee uur duurt, is dit natuurlijk een ontzettend spannend moment. Hier wou ik me meer in verdiepen. Hoe kan ik een ruimte creëren die de wachtbeleving van de patiënt en bezoeker zodanig beïnvloedt, dat er minder stress wordt ervaren.

 

Ik heb onderzoek gedaan naar wat de gemoedstoestanden zijn tijdens het wachten, en dan met name wachten met een gevoel van spanning en stress. De drie gemoedstoestanden die het meest voorkomen zijn: alleen willen zijn, juist samen willen zijn of het gevoel om te willen bewegen. Deze drie behoeftes heb ik centraal willen stellen in mijn ontwerp.'